Mentorine

Aleksandra Ilić

Ja sam Aleksandra Ilić, account manager u kompaniji koja je globalni provajder za online trgovanje na svetskom finansijskom tržištu. Na ovoj poziciji sam skoro dve godine i osim što je učinila da se razvijem profesionalno, uticala je da na ličnom planu postanem odlučnija i bolja u komunikaciji. I na poslu i van posla težim da se usavršavam i izlazim iz zone komfora. Uživam u trčanju, druženju, upoznavanju novih ljudi i kultura. Volim  razgovore koji me nadahnu da sebe izazovem na promenu percepcije.

Mentorski programi ove vrste daju doprinos osnaživanju žena i ohrabruju nas da planiramo poslovne korake i usmeravamo svoju karijeru. 

Imati za mentorku ostvarenu ženu u korporativnom svetu, iz kompanije koja na rukovodećim pozicijama ima 64% žena je velika prednost. Mogućnost da jedna poslovna žena sagleda objektivno karijerni put druge i da savet u prevazilaženju izazova sa kojim se suočavamo u poslu na dnevnom nivou ili za dalje planiranje karijere, je najveća vrednost ovog programa. 

Meni lično je od posebnog značaja što će se mentorski program preklopiti sa mojim prelaskom na novu poziciju u kojoj ću upravljati timom i sama biti mentor. Pronalaženje balansa između toga kako motivisati članove tima da u punom potencijalu obavljaju posao, a ostati lider je pitanje koje me trenutno okupira.

Jelena Maksimović

Ja sam Jelena Maksimović i trenutno sam timlider tima koji se bavi produkcijom kreativa za e-commerce. Na poslu imam priliku da kombinujem svoju kreativnu i analitičku stranu, i uživam tražiti načine za poboljšanje i optimizaciju procesa.

Van posla uživam u čitanju i konstantnoj sam potrazi za novim znanjem i perspektivama kako bi nastavila svoj lični razvoj. Posvećenost ličnom razvoju odražava se i na moj profesionalni život jer vjerujem da je učenje i usavršavanje sebe i svojih vještina cjeloživotno putovanje. To mi je pomoglo da postanem bolje zaokružena osoba, budući da stalno tražim nove izazove i prilike za rast.

Mentori nam mogu pomoći da savladamo izazove na poslu, učinkovito radimo s ljudima, i budemo bolji lider i mentor svom timu. Pored toga, značajni su kod identifikovanja naših jakih i slabih strana i razvoja. Vjerujem da će mi ovaj mentorski program biti izvrsna prilika da nadogradim i podignem svoje liderske vještine na viši nivo.

Nije lako pronaći sagovornika sa kojim se može razgovarati o izazovima sa kojima se žene susreću tokom njihovog karijernog razvoja i kako ih prevazići. Takođe me raduje to što ću imati priliku da upoznam druge mentorine, žene na sličnim pozicijama i sa sličnim izazovima. Kao neko ko radi u industriji u kojoj dominiraju muškarci, pogotovo na menadžerskim pozicijama, često se susrećem sa raznim izazovima, te vjerujem da će mi ovaj program pomoći da prevaziđem moju karijernu stagnaciju uz mentorstvo i pomoći mi da dostignem svoje karijerne ciljeve u budućnosti.

Prijavila sam se za ovaj program jer smatram da će mi mogućiti da razvijem liderske sposobnosti i ostvarim svoje karijerne ambicije. Rad sa mentorkom pomoći će mi da prevaziđem izazove na poslu, efektivnije radim sa timom i potpomažem njihov razvoj, kao i da gradim uticaj unutar kompanije. Sjajno je što je prepoznata vrijednost koju možemo da ostvarimo pronalaskom podržavajuće zajednice mentorki koje mogu pomoći da se nosimo s karijernim izazovima i razvijemo svoje liderske vještine.

Jovana Miladinović

Ja sam Jovana Miladinović, prehrambeni tehnolog za istraživanje i razvoj u kompaniji Desing od 2017. godine. Specijalizovana sam za inženjerstvo prehrambene tehnologije i kreiranje B2B prehrambenih proizvoda za kategorije kao što su konditorska industrija, industrija sladoleda, pekarstvo, poslastičarstvo i HoReCa. Ponosim se time što sam timski igrač koji je motivisan postizanjem kolektivnih ciljeva i rezultata. Volim da rešavam probleme na kreativne načine i entuzijastična sam da naučim nove stvari koje bih koristila za proširenje svojih veština i vidika. Porodično sam orijentisana i cenim zdravu ravnotežu između posla i privatnog života, pa tako pored ljubavi prema nauci i razvijanju inovativnih proizvoda, životni balans pronalazim u svakom osmehu koji mogu da izazovem kod ljudi, ljubavi prema životinjama, tenisu, muzici, putovanjima i novim poznanstvima.

Prijavila sam se za ovaj program jer smatram da je odlična prilika za moj dalji razvoj uz povezivanje sa inspirativnim ženama liderima iz različitih sredina. Jedinstvena i važna program će mi pružiti učenje novih metoda i tehnika od uspešnih žena, koje mogu da koristim i u svom ličnom i u profesionalnom životu. Pored toga, učešće u ovom programu će mi dati dragocen uvid u izazove sa kojima se suočavaju žene liderke u različitim industrijama, ali možda i najvaznije da podstaknem i pomognem drugim ženama u industriji da napreduju u karijeri.

Kao mentorina, dodatna vrednost koju se nadam da ću dobiti iz ovog programa su veštine i uvidi neophodni za postizanje održivog uspeha u mojoj karijeri. Nadam se da ću unaprediti svoje veštine u strateškom planiranju, javnom govoru, umrežavanju i uočiti druge pozitivne primere korporativnih kultura. Verujem da će ove veštine biti od neprocenjivog značaja u mojoj karijeri i da će mi pomoći da napredujem do liderske pozicije u industriji prehrambenih tehnologija. Uverena sam da mogu dati pozitivan doprinos programu tako što ću podeliti svoja iskustva sa drugim mentorinama. Tu je i dodatni benefit, a to je izgradnja dubljih odnosa sa drugim mentorinama u različitim oblastima, što može dovesti do otvaranja novih poslovnih prilika nakon završetka programa. Motivisana sam da dam doprinos društvu, a nadam se da će mi program #jedinstvenaivažna pomoći u realizaciji svojih namera.

Svetlana Stefanović

Ja sam Svetlana Stefanović, na poslu sam fokusirana i odgovorna koleginica, usmerena na zadatke, a pre svega timski igrač, koji razmenjuje mišljenje, iskustva i stavove sa drugim kolegama i zaposlenima. Van posla akumuliram potrebnu energiju kako bih bila ispunjena na oba polja. To činim provođenjem vremena sa porodicom, šetnjom, čitanjem knjiga, druženjem sa prijateljima koji mi često daju drugačiju perspektivu na određene situacije. Meni taj “out of the box” pristup prija.

Ovaj mentorski program, ali i mentorstvo uopšteno je vrlo značajno u ranim fazama karijere, ali u celoživotnom učenju. Ritam današanjeg kako ličnog, tako i profesionalnog života ne ostavlja prostor da sve naučite iz svojih grešaka, već nekada morate unapred imati odgovor na određene situacije u životu. Rad sa mentorkom će mi omogućiti razmenu iskustva, uvid u situacije i okolnosti iz perspektive mentorke.

Program Jedinstvena i važna može dati širinu kada je reč o mogućnostima kako odgovoriti na različite situacije u životu. Naročito je to važno za žene koje žele napredovati u poslu i zauzeti pozicije koje su nekad pripadale samo muškom polu. Dodatna vrednosti ovog programa se ogleda u mogućnosti da određenu okolnost možete sagledati iz više perspektiva. Iz perspektive koju sam ponela sa sobom i iz perspektive mentorke, što predstavlja ličnu nadogradnju i daje dodatnu vrednosti mojim postojećim veštinama i stavovima.

Prijavila sam se jer želim da napredujem kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu. Zagovornik sam celoživotnog učenja. S tim u vezi ovaj program mi se učinio kao “moja šolja čaja”. Očekujem da se moj napredak vidi kroz usvajanje novih pristupa u razmišljanju i delanju, koji će mi omogućiti da na situacije slične onima u prošlosti imam drugačiji i bolji odgovor, a za nove životne i poslovne okolnosti imam više opcija koje će omogućiti najbolje moguće rešenje.

Tajana Kenjalo

Ja sam Tajana Kenjalo, menadžer specijalističke ordinacije za ortopediju vilica u Novom Sadu. 

Po struci sam stomatološka sestra- tehničar i budući zubni tehničar, što govori da su zubi moja prva ljubav.

Društvena sam i komunikativna osoba koja voli rad sa ljudima.

Naša ordinacija pretenduje da uskoro postane poliklinika, što za mene znači veći tim, novi ljudi, nove standardizacije procesa i novi izazovi.

Mentorski program Jedinstvena i važna će mi pomoći savetima i mentorstvom ekspertkinja koje godinama uspešno razvijaju timove i mogu sa mnom da podele iskustvo koje će mi omogućiti da razvijem svoj liderski potencijal, ostvarim privatno-poslovni balans i bavim se poslom koji volim na sasvim novom nivou uz otkrivanje novih profesionalnih i ličnih mogućnosti.

Vanja Kosović

Ja sam Vanja Kosović, u profesionalnom smislu – novinarka u svijetu digitalnih tehnologija. Magistrirala političku kulturu na Fakultetu političkih nauka, sa željom da jasnije razumijem koncept funkcionisanja društva i svih načina na koje nas politika definiše i utiče na nas u svakodnevnom životu. Poslednjih nekoliko godina karijerno usmjerena na oblast digitalizacije, primarno kroz aktivnosti u marketingu, a od nedavno aktivna kao konsultant UNDP-a na projektu digitalne transformacije, pri Ministarstvu javne uprave Crne Gore. 

Van posla, trail trkačica, fokusirana na upoznavanje sebe kroz osvajanje planinskih vrhova. Uvijek u planiranju budućih trka i avantura, jer – priroda je najbolji saputnik u svemu!

Edukacija je cjeloživotni proces, pa vjerujem da dobro koncipirani mentorski programi koji omogućavaju saradnju sa profesionalcima iz relevantne oblasti mogu biti od nemjerljivog značaja, posebno za mlade profesionalce. 

Odlučila sam se za ovaj program prije svega jer kompaniju Hemofarm doživljavam kako pozitivan primjer pažljivog dugoročnog građenja uspješne priče, te zbog samih profila mentorki sa kojima imamo priliku da sarađujemo. Smatram da kroz program mogu jasno mapirati segmente djelovanja za koje smatram da mogu unaprijediti, kako bih radila ne samo na individualnom napretku, već i na doprinosu organizaciji čiji sam dio. 

Sa nestrpljenjem iščekujem sve buduće korake i radujem se zajedničkom napretku!